onsdag 3 oktober 2012

Dagens lunch

Under mina år som förskollärare har jag arbetat på ett flertal förskolor där det arbetat många duktiga kokerskor som lagat god mat till barnen. En av barnens favoriträtter är spenatsoppa, det kanske kommer som en överraskning för många men så är det.
Det finns många olika recept på spenatsoppa och i de flesta recepten man hittar så reds soppan med mjöl, inte så bra enligt mig. Det är lätt att soppan blir för tjock och får en konsistens som mer liknar stuvad spenat som visserligen ät jättegott det med men är en annan rätt och inte soppa. Jag tror att det är därför en del inte gillar spenatsoppa, soppa ska ha en viss konsistens för att det ska vara smakligt.
Jag reder soppan med riven potatis som då med sin stärkelse reder sig själv inte heller använder jag grädde i soppan det smakar utmärkt ändå tycker jag.

Enkel spenatsoppa på mitt sätt. 4port
 
Med hjälp av ett rivjärn så grovriver jag två lökar  två morötter och två stora potatisar, gärna en mjölig sort. Smält lite margarin i en stor kastrull häll sedan i allt det rivna, rör runt i grytan medans det steker på svag värme i några minuter. Slå i 8dl vatten plus två grönsaksbuljong tärningar och ca 500g frusen hackad spenat, krydda med vitpeppar och riven muskotnöt låt allt sedan koka i ca 15-20 min. smaka av soppan, tillsätt ev. mer salt.
Serveras med kokta ägghalvor och hårt eller mjukt bröd. Till efterrätt rekommenderar jag varm ostkaka med sylt och vispgrädde.
Smaklig spis.


13 kommentarer:

  1. Låter MUMS!
    (Jag utesluter morötterna bara, karoten är ingen höjdare här...)
    Jag älskade skolans spenatsoppa med ägg! Ingen smart idé när man redan var mobbad o det var "på modet" att hata spenat:)
    Ska göra några portioner när jag ätit ur frysen lite, just nu får inte ens soppa plats!
    Kram!
    SV Jag köpte också billiga fleecefiltar (Jysks vita), satte hjärtan på och zigzaggade kanter.

    SvaraRadera
  2. Jamen du, det där var det smartaste jag läst i receptväg på länge! Sparar och ska använda med det snaraste :o) TACK!

    SvaraRadera
  3. Här "slank" jag in på en trevlig blog
    tack vare goda spenat soppan, som vi alla älskar i min stora familj.
    Fast alla har sina egna hem, det är
    bara jag o "gubben" kvar.
    Tillagar likadant, den ska vara mustig. Sonen (40 år)gör ofta det till sin familj, det är mums säger
    han och vi alla.
    Jag har ju oxå ett grönsaksland
    med mycke spenat.
    Virkade pumpor jag dånar så gulligt
    Har även gjort pumpsoppa, populär.

    Må fint( Eva

    SvaraRadera
  4. Ååå, så gott den ser ut!
    Jag brukar ibland göra gurksoppa, eftersom ena sonen har gurkodlingar,
    så det finns massor att ta till :O)
    Jättegod den också!
    Tack för din version :)
    Önskar dig lycka till i mitt lotteri ... ;O) Jo, somliga har tur!!
    Ha en god fortsättning på veckan :)
    Kram ♥

    SvaraRadera
  5. Soppa, det är väl en underskattad rätt, jag älskar soppa. Och faktiskt, jag brukar reda av med lite potatis jag också eftersom jag undviker mjöl, vitt mjöl (magen).
    Spenatsoppa med ägg är ju så gott! Nu ska jag snart ut (om det bara slutar regna) och skörda min sista mangold och så blir det soppa snart!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  6. Mmmmm....jag kommer att tänka på vårens första nässelsoppa när jag ser ägghalvorna.

    SvaraRadera
  7. Vad kul, jag gjorde spenatsoppa iförrgår :) Men jag gör bara en snabb variant med enbart spenat. Det är min bästa snabbmat! Ska testa ditt recept nån gång också, det var ju mkt mer matigt!

    SvaraRadera
  8. Nu hamnade man visst mitt i spenaten. Äre nåt jag avskyr så är det spenatsoppa med ägg, hi hi avskytt ända sedan skoltiden, minns hur det växte i munnen å inte fick man gå ur lunchrummet föränn man ätit upp det mestaså där fick man ju sitta nästan hela tiden innan lektionen skulle börja.
    Tänk vilka minnen man kan ha av mat.

    SvaraRadera
  9. Mmmm va gott de såg ut. Är just nu såld på soppor. Den här ska jag prova. tack snälla för tipsen. Vilken mysig blogg du har. kramiz jaja

    SvaraRadera
  10. Ser gott ut, men inget som jag kokar här. Vi har två favoritsoppor...morotssoppa med mjukost i och höstsoppa med rotfrukter och köttfärs. Förvånar mig att barn gillar spenat.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  11. Mums, var länge sen jag åt! Det är verkligen gott även om jag föredrar utan ägg!
    Javisst barn älskar det, många av de barn jag känt gillar också blodpudding vilket också förvånar många :)

    Ha en fin helg, kram Marie-Louise

    SvaraRadera
  12. Låter underbart! Det ska provas!

    SvaraRadera