tisdag 26 februari 2013

Carpe diem


"Mycket få människor lever 
i dag - de flesta gör förberedelser
 för att leva i morgon"
Jonathan Swift,
 Irländsk författare, 1667-1745

Tänkvärt eller hur? Vi blir ofta påminda om att leva här och nu, för några år sedan blev det modernt med väggord och bokstäver som införlivades i vår inredning med orden Carpe diem, fånga dagen, ta vara på dagen, njut av dagen eller njut av den flyende dagen. Vackra ord som säger så mycket och uppmanar oss till att förstå att livet är något som pågår här och nu.

De allra flesta av oss, mig inklusive, lever antagligen i dåtid eller framtid mycket sällan i nutid. Vi planerar och står i, semestern är redan inbokad och klar långt innan Jul. Vi hinner knappt se färdigt på Kalle Anka på julafton innan det är dags att slänga ut granen för att vi sedan så fort som möjligt köper härliga krispiga tulpaner i ett försök att skynda på våren. Planera, planera och längta till det som vi har framför oss. Carpe diem får jag ta en annan dag, måste bara göra detta först och kanske passa på att planera in lite som ligger efter och som ska göras till våren, sommaren.... ja ni känner säkert igen er. 

Men så finns det stunder av små korta Här och Nu då vi känner oss så där härligt avslappnade och kan ta till oss vikten av att stressa ner och bara vara. kanske en långpromenad i skog och mark, en fika med någon god vän eller något annat som får oss att känna det där lilla magiska Carpe diem som får oss att stanna upp en stund och konstatera: Ja, det är så här det ska kännas, bara vara, inget planerande, inget stress utan, suck så skönt att leva här och nu.

Här och nu för mig kan vara ett besök i en garnaffär för att sedan sitta med goda vänner och prata, äta gott och inspireras av varandras pågående virkprojekt. Tack Anna-Karin och Laila för några mycket trevliga timmar.

Här sitter jag och ser så där lite fånigt avslappnad ut mitt i all
  Fröjd af Sverige
 En butik som verkligen sätter lite extra fröjdefull kant på tillvaron.
Tack lotta för att du tog mig dit.
Jag åt den största morotskakan jag någonsin har sett, god var den också.


Extra glad blev jag när jag läste i den fina gästboken. 


På mina nästa visitkort ska det stå. 
Jag heter Annika och jag gillar att virka.

Carpe diem!








14 kommentarer:

Hjärtruds Stuga sa...

Så bra skrivet. Väggord i all sin ära men lever vi verkligen efter dem. Underbart med en dag med goda vänner.

Må så gott

Kram Karin

Snäckskalsdalen. sa...

Ååååå, vilket fint och bra inlägg och knorren på slutet var ju underbar!
Ja, vi borde sansa oss lite till mans och inte jaga så mycket, hur kunde det bli så? Kan det ha något med att vi inte behöver arbeta oss stuptrötta för brödfödan längre, tro, vi får mer tid att tänka och jaga och det är kanske inte så bra som vi trodde en gång.

Dom där minuterna, eller sekunderna snarare när jag känner den där totala närvaron, dom kallar jag för lyckoblippar. När dom kommer är det helt underbart, hela världen liksom stannar upp ett slag och, ja, du vet.....

Vilket härligt ställe ni hittat! det både hör och ser mysigt ut, ett braställe!

Kramar
Agneta

Vardag och flärd sa...

Det är så sant allt du skriver! Man tänker alltid framåt, längtar och planerar och glömmer det som är nu. För min del är en promenad i naturen eller en fin fikastund med en vän ett fint sätt att leva nu.
Härliga bilder du visar och jag kollade på Fröjd av Sverige, ser ut att vara en butik jag skulle tycka om, lite rustikt och härligt. Synd att butiken ligger så långt från mig.
Ha en fin dag!
Kram Eva

Vform sa...

Hej Annika!
SUPERTREVLIGT och tänkvärt inlägg!!
Du har alldeles rätt i båda det första och resten!
Vi BORDE göra som DU ... men, gör JAG det !? Njaää ... kanske!
Tror kanske det blir bättre i morgon ... eller i sommar, i höst!
Borde också tänka om ...
TACK VÄNNEN och KRAM ♥

Bland nystan o papper sa...

Ja precis så är det! Tänka bakåt och planera framåt, vi är dåliga på att leva och njuta i nuet.

Men jag försöööker njuta av det lilla i livet. Jag längtar tills vinden inte är så kall, då kan jag sitta i solen på min lilla balkong och bara njuta, av just det, solen och värmen. Fåglar som kvittrar eller doft och ljud från havet är andra sköna källor.

Du ser verkligen ut att ha haft det underbart mysigt! Mysiga bilder!

:)

Catarina sa...

Mycket tänkvärt! Jag håller med dig helt och hållet. För mig har stickning och virkning fått mig att lugna ner mig och leva i nuet.
Du ser ut att ha`det jätte mysigt på bilden :)

Evas Pyssel sa...

Underbara vänner som tar dig med till ett så fantastiskt ställe. Var ligger det ?? Och att bara sitta och handarbeta ned vänner, småprata , fika det är guldstunder.
Kram Eva

tildashandarbetskorg sa...

Så underbart med så fina vänner. Allt du skriver i ditt inlägg är så otroligt sant. Undrar varför vi inte stannar upp när vi trots allt är medvetna om att borde.
Tänkvärt. Vad glad jag är för din skull som fick så fina timmar mef dem du tycker om.
kram y.

Ewa`s Galleri sa...

Håller med dig ,Vi borde verkligen leva mycket mera här och nu
Inte leva i framtiden
Så mysigt ni ser ut att ha det
Härlig gästbok
Gillar jag heter Annika och jag gillar att virka
Ha en skön kväll

Unknown sa...

Jag försöker att leva så varje dag,för även om jag planerar för morgondagen så brukar det bara bli skit,för jag vet aldrig hur kroppen å knoppen mår....

Å va myyyysigt du haft det då å vilket goooofika,älskar morotskaka....Å den var rejäl du....:)))

Ha en skön kväll nu....Kraaaaaam!!

Maritas Maskor sa...

Jag håller fullkomligt med dig. Det är på pricken det där att Carpe Diem är bra, men jag hinner inte idag... får ta det sen....
Jag jobbar verkligen med att tänka på att vara i nuet, men har man en del att oroa sig för, hur livet ska bli framåt, då är det inte alls lätt, men ännu mera viktigt.
Det som den lille killen hade skrivit i gästboken var ju underbart! Jag var tvungen att visa min jobbarkompis också. Det var så gulligt!

Annika GW sa...

Åh! Där fick jag mig en tankeställare! Tack, man vill gärna skynda sig genom livet. Det är så mycket man vill hinna med och uppleva!/ Annika

Eva sa...

Underbart inlägg!
Och de där tankarna verkar vara "något som går"... Ulf med "Bakom orden" (tror det står Nya T.N. i min lista) har just skrivit lite liknande och själv går jag och "fundrar" på ett inlägg till min andra blogg:)
Det är så viktigt det där, att kunna "vila i livet" lite. Jag skrev hos Ulf att vi hundägare är lite bortskämda där, med våra promenader med de 4-benta som i alla fall ger chansen till "för-stunden-levande".
Och handarbete ger ju det också till stor del! Jag har just hämtat garnet till kofta och tröjan jag visade. MÅSTE bara göra färdigt en annan sak först, innan jag får sätta händerna i det. (FÖRSÖKER skärpa mig och inte fixa fler ofärdiga projekt...)
STOR kram!

Lisbet sa...

Exakt så är det!
Vi är i dag, denna dag som är.
Inget vet vi.
Morotskakan ser väldigt god ut.
Härlig skrift i gästboken.
Jag heter Lisbet och jag tycker inte om att städa, vilket jag måste göra nu :)
Ha en fin helg och kram

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails