onsdag 28 mars 2012
Hemma igen efter mina sista sex veckors rehabilitering nere på Orup. Sjukhuset ligger på den vackra sluttningen vid Ringsjöns norra strand, söder om Höör i Skåne, ett specialistsjukhus för bl.a. hjärnskaderehabilitering. Under totalt 14 veckor har jag vistats där och ingått i en grupp som har bestått av sex personer i åldrarna från 25 till 65 år. Det har varit mycket givande att få träffa andra i samma situation som en själv, vi har alla liknande kognitiva förvärvade hjärnskador som inte är synliga utanpå.  I mitt fall så drabbades jag av en stroke (hjärnblödning) jan 2009.

Jag ska vara ärlig och säga att när jag började mina första veckor på Orup så hoppades jag att de hade ett magiskt trollspö som de kunde svinga över mig så att mina besvär skulle försvinna för gott... hokus, pokus, poff! allt skulle allt bli som förut, mina skador skulle vara borta. Men, nej, så var det inte.
Det har varit tuffa veckor där vi har fått undervisning och information om våra skador, vi har även lärt oss hantera våra svårigheter med hjälp av olika strategier som förenklar vårt vardagsliv betydligt.

Rehabilitering vad betyder det egentligen? Visst finns det mycket tekniska hjälpmedel som underlättar för den drabbade, så tänker man i början, ge mig alla prylar som finns så att det kan hjälpa mig att kunna gå vidare.
En man i min grupp sa en dag att rehabilitering måste komma inifrån, först då kan man börja gå vidare, allt handlar om att kunna ta till sig och acceptera vad som hänt. 
Stort tack till det mycket professionella teamet nere på Opup som fanns där och gav oss hjälp till självhjälp. (eller kanske det var små trollspön ni delade ut till oss) .
Tack även till personalen på patienthotell Orupsberg och till alla er andra i min lilla grupp, alla givande samtal vi hade tar jag med mig.11 kommentarer:

Rosenvante sa...

Det är märkligt för jag tänkte just på dig för nån dag sedan och undrade vart du tagit vägen och så skriver du nu.
Skönt att höra att du tyckte det var givande, det är ju trots allt lång tid man håller på.
Ha det nu så gott.
Kram

Vform sa...

Hejsan!
Måste kännas skönt att få umgås med andra som också drabbats och att få komma till ett ställe med kompetent personal!
Hoppas att det gjort dig gott!!
Ha en fin vår och att allt blir lättare med tiden!
STOR KRAM till dig!
Vivan

Snäckskalsdalen. sa...

Du är hemma igen! Så roligt! Jag har kikat in med jämna mellanrum för att se att jag inte missat dig! Välkommen hem och härligt att höra att det varit bra!
Agneta kram

Evashusotorp sa...

Välkommen hem , å va bra att din rehabilitering varit givande , alltid bra att träffa andra i samma situation och få utbyta tankar o funderingar.
Många KRAMAR
Eva

yvonne sa...

Har saknat dig och så gott o höra att du är hemma o haft det bra. Kram yvonne

Lövkojan sa...

Stort välkommen hem och härligt att höra att det varit givande!
Ser fram emot att du är tillbaka här på bloggen!
Kram Marie-Louise

Fiff sa...

En av mina närmsta kompisar fick också åka dit när hon blev oförklarligt sjuk och tappade all motorik. Hon tyckte också det var häftigt att få vara del av en grupp med så olika människor. Kul att du beskriver samma sak som hon gjorde! Hon var bara 19 eller 20 när hon var där. Det där med att acceptera sin situation, det är exakt vad jag har kommit fram till. Det är först då man kan förändra något eller gå vidare! Det gäller nog alla sorters sjukdomar/tillstånd. Hoppas att du är på rätt väg nu ♥
Stor kram!

Gunilla sa...

Välkommen hem , vet du va idag så tänkte jag på dej att det var så längesen du hade ett inlägg ....egentligen har jag inte varit så duktig själv men glad blev jag när jag såg att du skrivit /Kram

nattugglan sa...

va glad jag blev då jag såg du hade gjort ett innlägg. Oxå bra att du fick ut nått av rehabiliteringen.Ha så bra!

Maritas Maskor sa...

Jag visste inte att du hade blivit drabbad av stroke! Så bra att du fick komma iväg till den här rehabiliteringen, för jag tänker att det känns mycket mer hoppfullt när man känner att det är något man kan göra föra att få en förbättring, även om allt sånt tar en lång lång tid.
Vi är själva mitt i en utredning sedan 2,5 år tillbaka för att försöka komma fram till vilken neurologisk diagnos min man har... När man är frisk fattar man nog inte alltid hur lyckligt lottad man är.
Jag är säker på att handarbete måste vara en briljant rehab för tex stroke. Både för själen och för hjärnan.
Lycka till i fortsättningen!
Kram Marita

Sweet sa...

Har nyss upptäckt glädjen i pyssel, lite sömnad och virkning så hamnade här när jag letade inspiration. Hajade till när en kategori var stroke eftersom jag drabbades av en propp i hjärnan i april 2007. Är idag förtidspensionär pga de dolda handikapp som den förde med sig.

Ville bara säga hej. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails