måndag 18 april 2016

Ny symaskin


I flera år har jag tänkt på att införskaffa mig en ny symaskin, min gamla maskin som är över 30 år har nog gjort sitt. Undertråden krånglar och den vill inte riktigt sy jämna och fina stygn, något jag har försökt åtgärda ett antal gånger utan märkbart resultat. När barnen var små sydde jag kläder och mycket  annat till dem, symaskinen var flitigt använd till gardiner, Kalikå  och många waldorfdockor

Jag har tittat runt lite på de mest vanliga symaskinsmärken som finns men inte kunnat bestämma mig om jag skulle hålla mig till det märket jag har och är van vid eller våga pröva något annat märke.
Jag besökte Malmö symässa för några veckor sedan och gick förbi symaskiner som hette JUKI, säker något finskt märke tänkte jag och fortsatte förbi för att titta på tyger och allt annat som fanns att se på mässan. Hur det nu kom sig så återvände jag till utställarna med symaskinen JUKI som inte alls var ett finskt märke utan det visade sig komma från Japan.

JUKI

"JUKI är ett japanskt företag som har varit i branschen i över 60 år. Företaget grundades år 1938, med fokus på hemsymaskiner. De första hemsymaskinerna tillverkades 1947 och marknadsfördes över hela världen. År 1953 startade JUKI sin försäljning med industrisymaskiner som snabbt kom att bli världsledande och nr 1 i världen. JUKI tillverkar symaskiner för industri, ateljé, hem, skola och är alltid ett säkert val oavsett sömnad." 

Nu är jag en mycket nöjd ägare till JUKI HZL-DX7 och kan konstatera att det har hänt en hel del på symaskinsfronten under de senaste 30 åren. Man kan väl säga att jag upplever det som att jag tidigare körde traktor men nu befinner jag mig i en formel 1 bil. Skillnaden är helt otrolig och kan knappast beskrivas utan måste upplevas. Det finns så många nya finesser som jag inte visste fanns men som är så otroligt bra att ha tillgång till. Mycket pengar kan man tycka men jag har bestämt mig för att jag är värd den.


Jag vill också passa på att tipsa er som syr om en bra och prisvärld Sytråd.
Här får man mycket för pengarna. Jag vet av egen erfarenhet vikten av att använda sig av kvalitetstråd om man vill att resultatet ska bli bra. Visst har även jag lockats att köpa billig tråd som jag sen har fått ångra.


 Först ut på min nya symaskin blev en kattdocka av tygrester från tidigare alster.

8 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Gratulerar! Gratulerar! Och den är du värd! Ingen tvekan om saken! Och när det gäller japanskt så är det väl så att det är bra, det bara är så. Det finns säkert en massa strunt också, men har dom resurser att ge sig ut på marknader utanför sitt eget land så brukar det vara bra grejer. Det kan man ju set på många områden! Och det ser jättehärligt ut när damen på videon syr!
Och så fin den blev den första lilla kattdockan!
Jag sydde mycket när jag var ung, men numera syr jag bara raka sömmar och zickzack nu och då, men när jag ser en sån här då blir jag lite småsugen!
Riktigt roligt att du fick dig en så fin maskin!
Kramar

Trådanten sa...

Men det är ju lite som julafton när man får n maskin! Njut!

Vardag och flärd sa...

Grattis till en ny maskin! Den är du värd så mycket vackert som du skapar. Min maskin är också över 30 år men nu hinner jag inte sy så mycket, när barnen var små sydde jag det mesta till dem och till mig, även en del ytterkläder. Så roligt det var!
Ha det fint med nya maskinen!
Kram Eva

lavendia sa...

Vad roligt med ny symaskin. Jag är besatt av symaskiner. Även jag gick förbi den försäljaren och tänkte att det var en finsk industrimaskin. Där hade jag alltså fel.
Min nya maskin är jag inte lika nöjd med, tyvärr. Men jag lär mig kanske. / Britt

Vform sa...

GRATTIS, du är visst värd en ny symaskin!
Jag sydde mycket då pojkarna var små ... men de växte upp och mammas hemsydda kläder blev inte så intressanta längre!
... OCH så tog nog målningen över!
Önskar dig många kreativa år med din nya maskin :)
Kram Vivan

Siv sa...

Vad kul att du oxå fastnade för en JUKI på symässan. Jag har oxå bytt min gamla PFAFF (mer än 30 år) mot en JUKI. Men jag valde DX5 med Quiltbordet som tillbehör. Håller fullständigt med dig om att det är ett bra val och visst är vi värda lite "formel ett"!

Evas Pyssel sa...

Vad roligt med en ny maskin. Hoppas du blir riktigt nöjd med den. Jag syr ganska mycket från och till, förr nästan allt. På något lustigt vis hinner man inte med allt man vill göra nu när man har all tid. Konstigt. Jag har en hel del 70talstyger, mest påslakan som jag har tänkt sy lapptäcke av. Spännande att se när det ska bli av.
På tal om symaskin , när jag gick på seminariet jobbade jag med att demonstrera ELNA symaskin på loven. Den lär nog inte finnas längre, men då var den helt okej.
Ha en fin helg. Men fy vad kallt och blåsigt det är.
Kram Eva

Black Iris sa...

Men nu blir jag riktigt avundsjuk. Jag skulle också verkligen behöva en ny maskin.
Kanske jag ska börja smöra lite för "gubben" :)
Önskar dig en finfin Valborg..

Kram Maidi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails