onsdag 10 mars 2010

Koziol


Gillar ni Koziols produkter? Kanske ni är nyfikna på bakgrunden till namnet, följ med på en liten privat visning av Koziolfabriken i Michelstadt, södra Tyskland.
Jag var där sommaren 2009 och kan varmt rekommendera en resa dit. Mycket vacker natur att titta på under färden dit. 

Bernhard Koziol föddes den 30:e maj 1908 och kom 1912 till Erbach. Redan som tioåring hjälpte han sin far vid tillverkningen av keramiska produkter. Senare arbetade han i ett litet elfenbensspinneri och gick i den statliga skolan för elfenbenssnideri i Erbach.

Den 27:e november 1927 påbörjade den knappt 19 årige sitt yrke som elfenbenssnidare och grundade sin egen firma. 1930 köpte han i Michelstadt två ihopkopplade lador, en gång i tiden ett tegelbruk, utan golv, mellanväggar och fönster. Han byggde ut ladorna och satte i slutet av 1930 igång de nya verkstäderna. Under den internationella ekonomiska krisen utgjorde de 32 medarbetarna en omsättning av 132000 Weismark.

1935 kom det stora genombrottet. Den första sprutmaskinen möjliggjorde skapandet av upp till 10 gram tunga artiklar. I maj 1938 följde spadtaget till företagsnybygget i Michelstadt.


Efter världskriget började Koziol med tillverkandet av varor för det alldagliga bruket. Knappar, kammar, skedar, bestick, etc. BK blev tillhållet för hundratals flyktingar. De tackade honom genom många års arbete för att han tog emot dem och för att han stöttade dem i svåra tider.

Redan 1948 ställde BK ut varor på mässan i Frankfurt. Sortimentet utökades ständigt under 50 - 70talet. Schackfigurer, blomvaser, snökulor osv.


Detta hände en kall vinterdag, Bernhard Koziol körde sin arbetsväg genom den igensnöade Oberwald. Snöflingor dansade i luften, inget ljud hördes, när han plötsligt fastnade i en stor snöhög.

Han tittade sig omkring och genom bakluckans fönster såg han rådjur ståendes mellan granarna. Snön föll mjukt på dem. Genom denna drömliknande vackra bild, skapades den första drömkulan (snökulan) i världen.1980, i en ålder av 72 år och efter 53 framgångsrika företags år, drog sig BK tillbaka i privatlivet. Koziol har alltid varit tvunget att reagera särskilt innovativt och snabbt på ändringar, för att kunna hävda sig mot kopierare. I denna tradition av innovation står företaget än i dag. Företaget har sedan 80 år rotat sig fast i Obenwald. Ett ansvarsfullt produktionssätt i samklang med människor och miljö kom, och kommer därför alltid i först. Bernhard Koziol dog i juni 1998.

(Fritt översatt av min dotter Elin)


Fabriksförsäljningen. Mycket billiga priser!!!


16 kommentarer:

Rosenvante sa...

Oj, det var information det. Kul att du kan så mycket och vill berätta. Det ser onekligen spännande ut och vilka glada färger det är på allt.

Lilla Huset sa...

Hej och tack för titten hos mig. Gillar ditt svarta hus och dina små Ragdolls, de är för söta./Merja

Elsa sa...

Du har en award att hämta hos mig :)

Anonym sa...

Vilken fin presentation om Koziols hstoria du fick till, mamma. Bilderna mellan texten passar perfekt till och lockar en att besöka fabriken igen!

Kramar, Elin

milla sa...

Älskar många av deras produkter men visste inte att de grundade snögloberna! Roligt med en så trevlig presentation...Verkar vara värt ett besök om jag far neråt någon gång.
Kram Milla

Lisbet sa...

Dit vill jag gärna åka. Genast :)

Vilken hääärlig blogg du har!

pysseliten.blogg.se sa...

Ja tänk att få shoppa loss där en dag :)Härliga bilder .

Min vrå... sa...

Vilket paradis! Fabriksförsäljning kan man aldrig få för mycket av!

Tezz från Kungens Kurva sa...

Mycket intressant information! Och många fina bilder också, finns verkligen mycket fint därifrån. Planerar en resa till Tyskland i vår så kanske får bli en tur dit också.
Ha en fin kväll!

Cia40 sa...

Har nu (snart) bearbetat maken så pass mkt att det blir en semestertripp till Tyskland.Och denna härliga fabriksaffären är MITT mål på den lilla trippen!:):)
Ska nu be maken gå o kolla här,så
han vet vart det bär!!!:)
KRAM Cia:)

Snäckskalsdalen sa...

Hej, så roligt! Jag såg att du tittat in på min blogg och jag slängde mig genast över till din! Va kul! Vi verkar ha många gemensamma intressen! Nu har jag lagt dig på min alldeles egna lista så jag kommer tillbaka, om det går för sig! Ska läsa mer, nu måste jag sova!
Kram
Agneta

StrandviksVillan sa...

Spännande läsning!
Tack för din snälla hälsning hos mig!
Ser att du är riktigt pysslig och gillar färg och form, härligt!
Ska kolla ditt hem på Styelroom nu :)

Ha en fin fredag!

StrandviksVillan sa...

Jag igen!
Jösses så snyggt du har matchat med färger överallt! Du må tro jag blev glad över alla lila och rosa detaljer :) Mina favvofärger!
Mycket hemtrevligt hus och mysig uteplats.
Tack för titten!

FURNISH.etc inredningsblogg sa...

Gud vilket underbart inlägg! Fullkomligt älskar KOZIOL och deras produkter! Skulle mer är gärna besöka detta ställe, och köpa på mig massor i butiken! Låter ju underbart med bra priser också ;) Trevlig helg. Kram Emmy

Huset vid ån sa...

Det lät som en trevlig resa! Mycket fint att vila ögonen på! Önskar dig en Trevlig o Skön Helg! VårKramar till dig från mig! Therese

Call design sa...

Koziol har många läckra produkter och en del äger jag. vad kul att du besökt fabriken och att du delar med dig av ditt besök till oss, Visste faktiskt inte att den finns just där. Dit skulle jag gärna vilja åka!
Många må gott hälsningar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails